Langhe Bianco DOC 2013 (Riesling) Bric Cenciurio

Neohodnoceno
 
 
Dostupnost Skladem - ihned k odeslání (3 ks)
Cena 345,45 Kč bez DPH
418 Kč    
Výrobce Itálie
Kategorie Vína
 

Jedná se o naprosto raritní víno z oblasti Piemonte. Ano, lokality světoznámých italských červených vín jako je Barolo či Barbaresco a další. Když jsem poprvé chutnal toto víno, nebyl jsem primárně okouzlen svůdnými ryzlinkovými tóny, které ve víně harmonizovali jak orchestr pod taktovkou toho nejlepšího dirigenta. Ostatně Carlo Saccheto, místní vinař a  enolog, jím bezesporu je, ale první byly mé pocity soustředěny na příjemné kyseliny, pro které je někdy Ryzlink neprávem odmítán, a lehkou drsnost naznačující několika hodinovou maceraci. Ano, právě u toho bílého vína se ponechávají nakvasit slupky, aby uvolnily ty důležité látky ke své strukturové stabilizaci a chuťovému rozšíření. Řekl, jsem si, že jsem na správné adrese. Logicky na mou otázku a ověření mého dalšího pocitu, že víno bylo fermentované na autoktoních kvasinkách, mi bylo odvětěno kývavým pohybem hlavy a slovy, „sí certo“ (ano, samozřejmě)  a pak už následovaly jen Carlovy otázky a výzvy na mou adresu. Co já jsem zač, a kde se tady beru a ať se vedle něho posadím a odkud jsem, a že mi musí dát ochutnat jeho další  famózní bílé,  Roero Arneis pocházející z podloží sedimentů mořských fosilií. Pak už jsme přešly k červeným vínům, kde jsem dostával otázky pouze já a né vinař. Ano, bylo to tak trochu jiné než by člověk při ochutnávce čekal. Prostě nebyl prostor. Carlova vína mě prostě oslovila a pár týdnů po mém návratu z Itálie se jeho vína těšila z šera našeho sklepa. Pokora a nadšení s jakým Carlo vyrábí svá vína jsou dle mého názoru příkladné.

Víno doporučuji dekantovat a vychutnávat po 2-3 hodinovém odpočinku v karafě se soustem rybí teriny či salátem z mořských plodů lehce zakapané delikátním bílým octem Prelibato – Acetaia Malpighi, dále se víno dobře snoubí s pokrmy ze syrových ryb, jako jsou carpaccia či tartary z lososa, tuňáka nebo rejnočích křídel na bylinkách.

Teplota pro servis 12°C.

Eventuální archivace v horizontu 4-5 let.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.